Sopiiko siperianhusky kerrostaloon?
Pohdintaa siitä, voiko siperianhusky asua kerrostalossa.
Rodun esittely Pennun hankinta Rotumääritelmä Terveys Pennusta vanhuuteen
Perushoito Pentu tulee kotiin Harrastukset Sopiiko kerrostaloon? Jalostuslinjat
Sopiiko kerrostaloon?
Siperianhusky ei ole ykkösvalinta kerrostalokoiraksi ja kaupunkikoiriksi paremmin soveltuvia rotuja on paljon. Ihanteellinen omistaja siperianhuskylle on sellainen, joka tuntee rodun ja sen tarpeet hyvin ja pystyy siksi tarjoamaan siperianhuskylle onnellisen elämän.
Sillä ei sinänsä ole väliä, missä koira päivänsä viettää, sillä se tarvitsee aivan yhtä paljon liikuntaa, koulutusta ja virikkeitä asumismuodosta riippumatta. Toissaalta maailmassa on satoja onnettomia siperianhuskyja, jotka on unohdettu tarhan perälle, niillä koirilla ei välttämättä ole edes peruskoulutusta ja ne kurkistelevat arkoina koppiensa takaa. Tässä kuitenkin muutamia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin edes harkitsee siperianhuskyn ottamista kerrostaloon!
Siperianhusky on laumakoira
Se kiintyy voimakkaasti perheeseensä ja haluaa olla aina mukana perheen toimissa. Siperianhuskyn eristäminen laumasta (esim. sulkeminen huoneeseen) on sille yksi pahimpia rangaistuksia, joita koiralle voi ajatella. Siperianhuskya ei siis voi sulkea pois muun perheen seurasta.
Yksinolon opettaminen voi olla vaikeaa, jos sitä ei aloita heti kun pentu saapuu, ja eroahdistuksesta kärsiviä siperialaisia on paljon. Kerrostalossa saa hyvin nopeasti häädön, jos jättää koiran huutamaan ikäväänsä. Yksin jätetty turhautunut tai eroahdistuksesta kärsivä siperianhusky voi aiheuttaa valtavaa tuhoa repimällä reikiä oviin ja lattioihin ja tuhoamalla kaiken, mikä irti lähtee.
Virikkeitä ei välttämättä yksinolevalle siperianhuskylle kannata jättää, sillä se selvittää ne nopeasti ja siirtyy tuhoamaan luvattomia tavaroita kun on siihen mielentilaan päässyt. JOS koira saa tarpeeksi liikuntaa (mikä tarkoittaa pitkää lenkkiä heti aamusta) se jaksaa olla rauhassa kotona. Monet eivät ymmärrä sitä valtavaa liikunnan määrää, mitä siperianhusky tarvitsee. Siperianhusky tarvitsee myös omaa laumaansa ja työpäivän jälkeen elämä onkin omistettu koiran kanssa liikkumiselle ja seurustelulle. Se haluaa olla mukana kaikessa, mitä perhe tekee ja nuori koira on juuri siellä, missä ihmisetkin ovat, vaikka sillä olisi 300 neliön tilat käytettävissä.
Siperianhuskyt ovat eläneet satoja, kenties tuhansia vuosia keskeisesti mukana ihmisten arjessa ja niillä on usein ollut laumassa myös muita koiria. Siperianhuskyn kiintymys sen laumaan on hyvin ominaista siperianhuskyille, joiden luonne on säilynyt alkuperäisenä. Eräs rodun tunnetuimmista siperianhuskyista Leonhard Seppalan Togo sijoitettiin useasti uusiin koteihin, mutta se palasi aina alkuperäisen omistajansa luo, kerran tullen läpi ikkunasta - tällaisia ongelmia saattaa yksinäisen siperianhuskyn omistaja kohdata nykyäänkin.
Siperialaiset kiintyvät voimakkaasti perheeseensä, ne ovat todellisia laumakoiria.
Ilman koiralaumaa elävä siperianhusky tarvitsee vielä enemmän ihmisen järjestämää virikettä, sillä koiralaumassa siperianhusky pystyy purkamaan energiaansa toisten koirien kanssa leikkimiseen ja laumakoiralle tyypilliseen käyttäytymiseen. Kaupungissa hyvä asia ovat koirapuistot, missä koira pääsee juoksemaan niin paljon kuin jaksaa ja tapaamaan vieraita koiria. Omassa juoksutarhassa juoksuttaminen on aivan eri asia, kun koirat eivät pääse koskaan tapamaan muita koiria tai edes nuuhkimaan vieraita hajuja, mikä on tärkeää koirille (se ei siis ole kovin aktivoivaa, eikä tarjoa samanlaista liikuntaa kuten valjakossa juokseminen) . Siperianhuskya ei voi pitää irti aitaamattomalla alueella! Tätä asiaa ei voi olla painottamatta liikaa. Jos koira karkaa edes yhden kerran, sitä ei voi enää koskaan pitää vapaana ja jo se yksi kerta riittää viemään koiralta hengen. Sadat, ellei tuhannet siperianhuskyt ovat kuolleet liikenteessä vain omistajansa huolimattomuuden ja väinpitämättömyyden takia. Koiraan ei voi koskaan luottaa 100 % varmuudella ja parhaiten koulutetutkin siperianhuskyt saattavat karata riistavietin päästessä valloilleen. Jos haluat koiran, jota voi pitää vapaana metsälenkillä - siperianhusky ei ehdottomasti ole oikea rotu.
Siperianhusky on yhä rekikoira
Kyse ei ole siitä, sattuuko asumaan kerrostalossa vai jossain muualla, vaan siitä kuinka paljon on valmis koiransa kanssa harrastamaan. Siperianhuskyn täytyy päästä juoksemaan useana päivänä viikossa. Yhden koiran kanssa voi harrastaa monenlaisia vetoharrastuksia ja käydä loputtoman pitkiä lenkkejä (aikuista koiraa ei saa kävelyttämällä väsyksiin). Siperialaisen kanssa voi tietysti lenkkeilläkin, mutta se täytyy opettaa olemaan vetämättä ja kävelemään vierellä, jolloin se joutuu jatkuvasti myös käyttämään päätään totellakseen ja 5 km peruslenkki on sille silloin paljon tehokkaampi. Vetämättä kävelyn opettaminen vaatii pitkäjänteisyyttä! Siperianhusky on vetokoira, eikä sen elämään kuulu kuristusketjut, kuonopannat tai vedonestovaljaat - niitä voi käyttää väliaikaisesti apuna koulutuksessa, mutta niitä ei voi käyttää pakotteina koiran loppuelämän ajan - siperianhusky on vetokoira ja sen kuuluukin vetää, ellei sitä saada koulutettua asianmukaisesti. Tällöin koiraa voi ulkoiluttaa vetovaljaissa esim. polkupyörällä tai potkukelkalla.
JOS siperianhuskyn haluava on valmis harrastamaan koiransa kanssa niin paljon kuin siperianhuskyn pitäminen vaatii, usein käy niin, ettei koira lopulta jääkään kerrostalokoiraksi, vaan omistaja haluaa pian toisen ja kolmannen koiran, joiden kanssa harrastaa. Tällöin siperianhusky sopii erinomaisesti liikuntaa ja ulkoilua harrastavalle kerrostaloasujalle!
Ennenkaikkea tulee muistaa, että siperianhusky on käyttökoira ja vaatii siksi todella paljon. Seurakoirissa on paljon helpompia pystykorvia, joiden kanssa kerrostaloasuminen onnistuu helpommin. Käyttölinjaisilla (koirat, jotka tulevat kenneleistä ja suvuista, jotka ovat yhä rekikoirakäytössä) koirilla on käyttökoiran luonne ja tarpeet. Monet unohtavat, että vaikka siperianhusky on erittäin aktiivinen koira, se on vanhemmiten hyvin itsenäinen ja enemmän omissa oloissaan viihtyvä koira, joten siperianhusky kaipaa varsinkin vanhemmiten rauhaa elämäänsä kaiken aktiviteetin vastapainoksi.
Mieti siis tarkkaan haluatko aktiivisen käyttökoira-siperianhuskyn! Siperianhuskyn ulkonäköä ihaileville on olemassa muita vaihtoehtoja, älä koskaan ota koiraa ulkonäön perusteella. Alaskan Klee Kai ja pomsky ovat eräitä design-rotuja, jotka on jalostettu seurakoiriksi huskyn ulkonäöllä. Tutustu kuitenkin aina tarkasti eri koirarotujen ja -tyyppien terveyteen ja kasvattajien jalostusetiikkaan.