Muuta

Tästä osiosta löytyy kaikki lisämateriaali, jota en ole kokenut pääkategorioiden alle sopivaksi.
Usein kysyttyä-sivulla koetan vastata ajankohtaisesti yleisempiin kysymyksiin ja rekikoirakirjastossa on esittely osasta omistamistani kirjoista ja elokuvista. Täältä löytyy myös tekijän esittely ja vanhalta sivustolta arkistoitua materiaalia.

              

Usein kysyttyä  Rekikoirakirjasto   Ylläpidon esittely  Viikon kuva-arkisto   Sivukartta  Lähteet

Usein kysyttyä - FAQ

Tällä sivulla on listattuna 10 yleisintä kysymystä siperialaisista. Koirien kanssa ihmisten ilmoilla liikkuessa useimmiten kysytään tietenkin onko se susi tai sinisilmäisten kohdalla onko sen toinen silmä sokea tai muita samanlaisia kysymyksiä. Siperianhusky.net on laaja sivusto ja lähes kaikkiin kysymyksiin löytyy varmasti vastaus. Yllä Muuta-sivun linkeistä löytyy sivukartta, mistä löytyy listattuna kaikki tämän sivuston materiaali.

1. Kuinka paljon siperianhusky maksaa?
2. Lähteekö siperialaisesta paljon karvaa?
3. Sopiiko siperianhusky ensimmäiseksi koiraksi?
4. Täytyykö sen päästä vetämään?
5. Allergian takia emme voi ottaa sisäkoiraa, sopiiko siperialainen allergikolle?
6. Tuleeko siperialainen toimeen muiden koirien kanssa, entä pentujen?
7. Asumme kerrostalossa, voimmeko ottaa siperianhuskyn?
8. Sopiiko siperialainen lapsiperheeseen?
9. Meillä on ennestään kissa ja pikkukoira, voimmeko ottaa siperianhuskyn?
10. Sopiiko siperianhusky metsästyskoiraksi?

1. Kuinka paljon siperianhusky maksaa?

Koirien hinnoilla ei ole mitään monopolisysteemiä, jokainen koiran myyjä määrittelee itse koiralle hinnan. Yleensä kasvattajat määrittelevät kuluja pentujen hoidon lisäksi nartun ja uroksen jalostuskäyttöön liittyen. Jos koirat eivät ole kasvattajien omia niiden käytöstä on joutunut maksamaan korvauksen koirien omistajille, useimmiten uroksen omistajalle, jolle maksetaan astutusmaksu ja joskus myös ns. hyppymaksu ja matkakulut. Nuo kulut voivat olla kiinteitä tai esim. prosenttiosuuksia jokaisen pennun myyntihinnasta.

Kasvattajat joutuvat tuottamaan kalliita koiria ulkomailta, mikä lisää usein pentujen hintaa ja tuontivanhempien pennut voivat olla kalliimpia. Toisaalta ns. halpatuontimaista tuodut koirat voivat olla selkeästi huonolaatuisempia kuin suomalaiset koirat ja itseasiassa myös halvempia. Jotkut kasvattajat myös teettävät siitoskoirille erilaisia terveystutkimuksia, jotka ovat halvimmillaankin satoja euroja per koira. Hintaa alentavia asioita on myös monia, kaikista lisäsopimuksista on annettava alennusta. Kasvattajalla tulee olle myös varaa korvata takautuvasti koirassa mahdollisesti olleita vikoja. Vastuullisesti kasvatetun pennun tuottamiseen on kulunut valtavat määrät aikaa, vaivaa ja rahaa. Myös riskit ovat suuria, sillä kalliilla tuotettu koira voikin olla jalostukseen sopimaton tai pentueet voivat tuottaa tappiota (pienet pentueet, sektiot, korvattavat perinnölliset viat ja sairaudet jne.) Hyvästä koirasta kannattaakin maksaa, halvalla tuotettu pentu voi lopulta osoittautuakin kalliimmaksi, sillä pentutehtailijat eivät ole kiinnostuneita kertomaan pennun suvussa olevista riskeistä, eivätkä he yleensä vaivaudu edes ottamaan niistä selvää ja teettävät pentueita kaikilla koirilla ja millä tahansa suuren riskin yhdistelmillä.

Jos jotain lukuja pitäisi sanoa niin pentujen hinnat liikkuvat 800-2500 välillä. Pentujen laadussa on myös paljon vaihtelua, mutta on parempi säästää rahaa hieman kauemmin kuin hankkia halpa pentu epäilyttävistä olosuhteista. Aikuisia koiria voi saada hyvinkin edullisesti. Koiran rekisteröinnillä ei sinänsä ole väliä, sillä se ei ole suuri kulu, saman verran ja enemmänkin voi kulua kun kasvattaja teettää pentueelle polveutumistutkimuksen (jota Kennelliitto ei vaadi!) ja mahdollisesti myös dna-tutkimuksen. Rekisteröimättömältä pennulta olisikin hyvä vaatia polveutumistutkimus, jolloin voi olla varma koiran alkuperästä!

2. Lähteekö siperialaisesta paljon karvaa?

Siperianhuskylla on paksu turkki ja karvaa todellakin lähtee paljon hyvinkin pieneltä alueelta! Lisäksi karvanlähtöajat ovat kaksi kertaa vuodessa. Sisällä elävältä koiralta lähtee kuitenkin karvaa pitkin vuotta koska eläimillä myös lämpötila vaikuttaa karvanlähtöön. Sisäkoiran turkki jääkin monesti ulkona asuvan turkkia ohuemmaksi. Kun siperianhusky asuu sisällä talossa, saa karvoja siivota lattialta päivittäin. Karvanlähtöaikoina useasti päivässä ja staattinen liina tulee olemaan paras ystäväsi. Myös vaatteet tulevat olemaan aina koirankarvassa ja huskyperheessä teippiharjat ovatkin kovassa käytössä.

3. Sopiiko siperianhusky ensimmäiseksi koiraksi?

Kyllä siperianhusky sopii myös ensimmäiseksi koiraksi. Vaikka siperianhusky on alkukantainen rotu, se on suhteellisen helppo kouluttaa. Siperianhuskyn turkki ei vaadi erityishoitoa, harjaus karvanlähtöaikana riittää. Siperianhusky on uskomattoman sopeutuvainen ja pystyy elämään yhtä hyvin kerros- ja omakotitalossa. Vaikka lapsi haluaisi ottaa koiran ja lupaa hoitavansa sitä, on vastuu aina lapsen huoltajilla. Siperianhusky on laumakoira ja varsinkin murrosiässä se saattaa kokeilla paikkaansa laumassa, tällöin on tehtävä selväksi kuka perheessä, eli koiran laumassa asettaa rajat. Koiran kasvattaja auttaa uutta pennunomistajaa askarruttavissa kysymyksissä ja vastuuntuntoinen kasvattaja on aina valmis ottamaan koiran takaisin itselleen ja etsimään sille uuden kodin, että se ei joudu kiertolaiseksi. Pentua hankkiessa varmista, että ongelmatapauksissa kasvattaja ottaa koiran takaisin tai etsii sille uuden kodin! Ennenkaikkea siperianhusky tarvitsee päättäväisen ja oikeudenmukaisen omistajan, joka on valmis vastaanottamaan neuvoja kokeneemmilta.

4. Täytyykö sen päästä vetämään?

Siperianhusky on rekikoira ja rekikoiraominaisuudet "ovat sillä veressä". Olisi parasta jos siperianhusky pääsisi tekemään sitä mitä se rakastaa eniten: vetämään. Sinun ei kuitenkaan tarvitse hankkia valjakollista rekikoiria, yhdelläkin voi vedättää! Innokas rekikoira on aina valmiina lähtemään vetoretkelle, siperianhusky voi talvella vetää esim. hiihtäjää, ahkiota, pulkkaa tai potkukelkkaa. Lisäksi yhdistykset järjestävät erilaista toimintaa, joissa kotikoirakin pääsee valjakkoon kokeilemaan. Kannattaa kysyä myös muilta paikallisilta rekikoiraharrastajilta, pääsisikö kotikoira valjakkoon vetämään. Vierasta valjakkoa kokeillessa täytyy pitää huoli siitä, että valjakon koirat ovat turvallisia ja ohjaaja tietää mitä tekee. On myös tärkeää, että koira pääsee vetämään samantyyppisten koirien kanssa, koira voi saada rasitusvammoja eritasoisten koirien valjakossa juostessa.

Tosiasia kuitenkin on, että koira ei tiedä mistä jää paitsi. Vetäminen ei ole koiralle pakollista, mutta se lienee paras keino tarjota tällaiselle aktiiviselle rodulle sen vaatima määrä liikuntaa.

5. Allergian takia emme voi ottaa sisäkoiraa, sopiiko siperialainen allergikolle?

Siperianhusky on joka sään koira, joten se voi elää ulkona ympäri vuoden. Täytyy edelleen muistaa, että siperianhusky on laumakoira, joka kaipaa paljon seuraa. Jos kuitenkin voit seurustella paljon koiran kanssa ja järjestää sille virikkeellistä toimintaa niin siperianhusky sopii myös allergikolle. Allergikon tulee myös miettiä mihin koiran voi sijoittaa jos se sairastuu tai loukkaa itsensä, eli silloin kun sen on oltava sisätiloissa. Kannattaa myös harkita ulkona asuvalle siperianhuskylle koirakaveria, lähes kaikki siperialaiset ovat onnellisempia lajitoverin seurassa. Koirakaveri on parhaaksi myös sisällä asuvalle koiralle.

6. Tuleeko siperianhusky toimeen muiden koirien kanssa, entä pentujen?

Kuten edelläkin on jo muutaman kerran mainittu, niin siperianhusky on laumakoira. Se tulee sosiaalisen luonteensa ansiosta mainiosti toimeen myös keskenään samaa sukupuolta olevien koirien kanssa. Koiralaumaan kuuluu myös arvojärjestys ja siperianhusky siinä missä muutkin koiraeläimet selvittävät arvojärjestyksen, joskus ottamalla rajustikin yhteen. Siperianhuskyjen laumaelämä on normaalisti leppoisaa ja ne ottavat innoissaan lauman uudet tulokkaat vastaan. Siperianhuskyt tuntuvat rakastavan pentukoiria! Aito siperianhusky osaa käyttäytyä rauhallisesti niin pentujen kuin vanhojenkin koirien kanssa. Pentukoira sopii myös laumaan. On painotettava, että aito siperianhusky ei ole pentujen tappaja, ole siis tarkka mistä ja millaisen koiran hankit.

Kaikki koirat ovat tietenkin yksilöitä ja mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Kun kokoeroa on paljon on aina vaarana, että pienempään sattuu. Pentua ei pidä koskaan jättää aikuisen seuraan ilman valvontaa. Paras yhdistelmä on steriloidut narttu ja uros tai ainakin niin, että toinen on steriloitu. Juoksuaikoina ja samanikäisillä, samaa sukupuolta olevilla koirilla tulee yleisimmin ongelmia yhdessä asumisen suhteen.

7. Asumme kerrostalossa, voimmeko ottaa siperianhuskyn?

Kyllä siperialainen voi asua myös kerrostalossa. Se on kuitenkin aktiivinen ja paljon liikuntaa kaipaava rotu. Joillakin tuntuu olevan sellainen käsitys, että koirat lenkkeilevät ja harrastavat yksinään isossa asunnossa ja niiden liikunnantarve ja aktiviteetit tyydytetään parhaiten sillä, että ne saavat ravata ympyrää tarhassa tai juoksunarussa - väärin! Kun otat siperialaisen, asut sitten omakoti- tai kerrostalossa, sinun täytyy järjestää sille tarpeeksi aktiviteettia ja tarjota paljon liikuntaa. Kerrostalot sijaitsevat useimmiten kaupungeissa ja siellä on parhaat mahdollisuudet ohjattuihin koiraharrastuksiin. Siperianhusky on monitoimikoira ja nauttii mm. agilitysta, tokosta, rauniokoiratoiminnasta, jäljestyksestä jne. Lisäksi toisia koiria rakastava siperianhusky nauttii koirapuistoissa käymisestä, kaupungeista löytyy myös hyviä kuntoilureittejä ja autoiluakin rakastava siperianhusky kulkee helposti mukana maalle ja vaikka vaellusretkille. Siperianhusky voi harrastaa vetämistä myös kaupungissa, yksi koira vetää talvella vaikka potkukelkkaa, kesäkaudella voi ajaa pyörällä tai trekkerillä.

Kerrostaloasumisessa tulee ottaa huomioon aivan samat asiat kuin rivitalossakin asuessa, naapureita kun on rivitalossakin. Eikä pihalle saa useinkaan rakennettuun parveketta suurempaa tarhaa. Koirat ovat sosiaalisia eläimiä ja kaipaavat paljon seuraa. Koirakaveri on yleensä siperialaisen parhaaksi. Jos se on ainoa koira se tarvitsee erityisen paljon ihmisten seuraa, mikä tarkoittaa sitä, että suurin osa vapaa-ajasta menee koiran kanssa harrastamiseen. Koiraa ei voi ikinä jättää pitkiksi ajoiksi yksin, sisällä asuvan on myös päästävä ulkoilemaan tarpeeksi usein. On siis mietittävä miten koiraa pääsee ulkoiluttamaan työpäivän aikana.

8. Sopiiko siperialainen lapsiperheeseen?

Kyllä sopii. Lapsiin tottunut siperialainen yleensä rakastaa lapsia. On totta, että siperianhusky- rotua painaa "susimaisen" ulkonäkönsäkin takia "raatelijakoiran" maine, mutta niitä koiria ei tule sekoittaa aitoon siperialaiseen! Siperianhusky sopii upean, ystävällisen ja lempeän luonteensa ansiosta myös lapsiperheisiin. Vaikka se on mainio seuralainen myös pienelle lapselle, vastuu koiran hoitamisesta on aina lapsen huoltajilla. Omasta kokemuksesta sen verran, että vaikka koiramme eivät olleet tottuneet lapsiin, ne tulevat kyllä toimeen kaikkein pienimpienkin lasten kanssa, vaikka ovat eläneet 7-8 vuotta lähes täysin ilman kokemusta lapsista. Meillä koko lauma seuraa innokkaina kun lapset leikkivät lattialla, eikä pienten vauvojenkaan kanssa ole ollut ongelmia (täytyy vain vahtia, etteivät koirat nuole lapsia liian innokkaasti). On kuitenkin eroa siinä onko koira tottunut lapsiin pennusta asti. Ne koiramme, jotka eivät olleet tottuneet saattavat olla liian innokkaita esim. nuolemaan kasvoja, mutta ne jotka ovat tottuneet käyttäytyvät aina rauhallisesti lasten seurassa.

Sain itse ensimmäisen siperianhuskyni 13-vuotiaana, jolloin olin täysin vastuussa kaikesta sen hoidosta. Iso uroskoira oli siis sen ikäiselle hallittavissa, mutta paljoa nuoremmalle en ensimmäiseksi koiraksi siperialaista suosittelisi (ellei muu perhe ole aktiivisesti mukana koiraharrastuskessa).

9. Meillä on ennestään kissa ja pikkukoira, voimmeko ottaa siperialaisen?

Joillakin siperialaisilla metsästyskäyttäytyminen on hyvinkin voimakasta. Metsästyskäyttäytymisen uskotaan olevan kytkeytynyt rekikoiraominaisuuksiin, mutta tarkkaa tietoa käyttäytymisen syistä ei ole. Yleensä pennusta asti totutettu koira tulee toimeen muiden eläinten kanssa, mutta se on aina yksilöllistä. Siperialainen tulee normaalisti toimeen pienten koirien kanssa, eikä metsästyskäyttäytymisen pitäisi kohdistua niihin. Rodussa kuitenkin tiedetään olevan koiria, jotka "saalistavat" pieniä koiria. En osaa sanoa onko kyseessä perinnölliset vai opitut ominaisuudet. Jos perheessä on ennestään pieni koira kannattaa ehdottomasti kysyä kasvattajalta miten hänen koiransa suhtautuvat pieniin koiriin.

Metsästyskäyttäytyminen on hyvin yksilöllistä, tiedän siperialaisia, jotka ovat eläneet samassa perheessä jopa kanien kanssa. Omissa koirissani on paljon eroja, yksi tappaisi kaikki kissoista siileihin, toinen on kaikkien kaveri kun taas joku pelkää kissoja. Yksikään koirani ei ole tottunut muihin lemmikkieläimiin.

10. Sopiiko siperianhusky metsästyskoiraksi?

Vaikka monilla siperialaisilla metsästyskäyttäytyminen on voimakasta, se ei sovi metsästyskoiraksi. Rekikoirilla esiintyy yleensä metsästyskäyttäytymisenä koko saalista tuottava ketju jäljestyksestä, jahtaamiseen, tappamiseen ja saaliin syömiseen. Ei siis kovinkaan hyödyllinen metsästyskoira! Siperialainen ei yleensä myöskään hauku tai muutenkaan ilmoita riistasta kuin katoamalla riistan perään.

Metsästyskäyttäytymistä on kuitenkin hyvä hyödyntää koiran aktivoinnista, jäljestys ja erilaiset etsimisleikit ovat siperialaisten mieleen. Samoin vetoharrastus, jossa koirat tavallaan lähtevät laumassa saalistamaan. Toiminta on koiralle tyydyttävää, vaikka se ei päättyisikään saaliin saamiseen.

On monia siperialaista muistuttava koiria, jotka soveltuvat metsästykseen. Laikat ovat erinomainen vaihtoehto, niiden kanssa voi harrastaa myös vetämistä. Suomessa itä- ja länsisiperianlaika ovat suosituimpia, lisää tietoa esim. Suomen Laikajärjestö ry:ltä.