Artikkelit

Tälle sivulle olen kerännyt linkkejä mielenkiintoisiin artikkeleihin ja muihin teksteihin.

              

Omat kirjoitukseniLinkkejä muihin artikkeleihin

Linkkejä muihin kirjoituksiin

Tälle sivulle kerään ulkoisia linkkejä muihin verkosta löytyviin mielenkiintoisiin artikkeleihin. Aihealueina on niin rekikoirat kuin terveys, jalostus ja muutkin mielenkiintoiset koiriin liittyvät aiheet.

Huom! En ole samaa mieltä kaikesta kaikkien kirjoittajien kirjoittamasta, en edes kaikista näissä linkitetyissä jutuissa olevista asioista.

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan tai välilehteen riippuen oman selaimesi asetuksista. Nämä linkit eivät ole siperianhusky.netissä, vaan ovat tästä sivustosta täysin erillisiä. Päivitän listaa koko ajan, voit myös ehdottaa hyvän linkin lisäämistä.

Ilmoitathan toimimattomista linkeistä!

Jalostus & terveys

  • Registry Without Breeds: A Thought Experiment

    Jeffrey Bragg, englanninkielinen. Artikkelissa pohditaan "koirapolitiikkaa" eli kennelklubien ja ihmissuhteiden vaikutusta koirien jalostukseen. Millaisia koirarodut olisivat ilman näennäistä "puhdasrotuisuutta" vaalivia organisaatioita ja suljettua geenipoolia? Miksei ole olemassa tahoa, joka vain rekisteröisi koiria ja tallentaisi dataa ilman muita ylhäältä annettuja määräyksiä ja lokeroita?

  • Population Genetics in Practice: Principles for the Breeder

    Jeffrey Bragg, englanninkielinen. Käytännön populaatiogenetiikkaa helposti ymmärrettävässä muodossa. Bragg listaa 20 tapaa vastuullisen jalostusohjelman luomiseksi, silloin huomioidaan koko populaatio, eikä keskitytä vain omiin koiriin ja tuottamaan omassa kennelissä sitä mitä sillä hetkellä satutaan pitämään "parhaana".

  • Random Genetic Drift: The Breeder's Hidden Enemy

    Jeffrey Bragg, englanninkielinen. Lisää helppotajuista populaatiogenetiikkaa. Geneettinen ajautuminen on käsite, jota selvitetään tässä koiranjalostuksen näkökulmasta. Koska sillä on suurin merkitys pienissä populaatioissa, ovat koirarodut erinomainen esimerkki, ottaen huomioon myös sen, että tehollinen populaatio on yleensä huomattavasti pienempi kuin koko rodun populaatio. Huomaa, että artikkeli on neljäosainen.

  • Purebred Dog Breeds into the Twenty-First Century

    Jeffrey Bragg, englanninkielinen. Erittäin mielenkiintoinen neliosainen sarja, joka on erittäin ajankohtainen nyt, vaikka teksti on kirjoitettu kaksi vuosikymmentä sitten vuonna 1996. Olin itse pohtinut täsmälleen samoja asioita ja oli hauska huomata, että joku on kirjoittanut aiheesta perusteellisesti. Mikä edes on koirarotu? Miksi ns. rotukoirat ovat 2000-luvulla sairaampia kuin koskaan ja suuri osa roduista on kuolemassa sukupuuttoon? Tekstissä on avainasioita terveiden koirien jalostukseen ja pohdintaa kennelorganisaatioiden haitallisesta vaikutuksesta. Jokaisen kasvattajan ja harrastajan pitäisi lukea tämä, oli aiheesta mitä mieltä tahansa.

  • Innlegg: Siberian Huskys bjørnetjeneste – En total misforståelse

    Rose-Anderssen Christen, norjankielinen. Norjalaisen Finnemarka-kennelin kasvattaja Rose-Andersen kirjoitti syksyllä 2014 vastauksen samassa julkaisussa olleeseen kirjoitukseen, jossa mm. seliteltiin racing line koirien poikkeavaa ulkonäköä ja väitettiin sen johtuvan vain jalostuksesta. Rose-Anderssen kuitenkin toteaa, että Zero-kennelin tuonnit eivät olleet vain husky-risteytyksiä vaan 100 % alaskanhuskyja, jotka oli vain rekisteröity siperianhuskyiksi. Juttu sisältää kuvan Finnemarka's Guysta, joka on erinomainen esimerkki tuosta risteytysjalostuksesta. "Jostain kumman syystä" rotujärjestö ei ole julkaissut tätä kirjoitusta, vaikka SHS:n lehdessä on kyllä ollut muita Rose-Anderssenin kirjoituksia. Itseasiassa linkki tähän kirjoitukseen oli poistettu myös FB:n siperianhusky-ryhmästä.

  • Aatteellinen yhdistys määräävässä markkina-asemassa – Tapaus Suomen Kennelliitto

    Aho Riitta, 2012. Yli 30 vuoden kasvattajakokemus, eläinlääkäri ja lakimies, Riitta Aho käsittelee tässä pro gradu-tutkielmassaan Suomen Kennelliiton vakavia ongelmia. SKL on määräävässä markkina-asemassa toimiva aatteellinen yhdistys, joka toimii samalla miljoonien (vuonna 2011 liikevaihto oli yli 10 miljoonaa) liikevaihdon keskellä toimivan yritysryppään keskuksena. Tutkielmassa käsitellään mm. jäsenistön hyvin vähäistä (ja ilmeisesti yhä vähenevää) vaikutusvaltaa yhdistyksessä, sekä erilaisten epäjohdonmukaisten rangaistusten jakamista jäsenistölle ilman juridista perustaa. Aho ehdottaa tutkielmassa Kennelliiton sääntöjen muuttamista sellaisiksi, että ne vastaisivat yhdistyslain vaatimuksia ja palauttaisivat todellisen vallankäytön takaisin jäsenistölle. Miettimisen aihetta jokaiselle koiraharrastajalle.

  • Why DNA tests won't make dogs healthier

    Beuchat Carol PhD, englanninkielinen. Helposti ymmärrettävä teksti siitä miksi DNA-testit eivät tee rotukoirista terveempiä. Tutkijat kehittävät koko ajan testejä, joiden avulla voidaan tunnistaa perinnöllisten vikojen ja sairauksien kantajat ja niitä sairastavat koirat. Tulevaisuudessa nämä testit tulevat toivottavasti olemaan edullisia apuvälineitä yhdistelmiä suunnitellessa, mutta valitettavasti ne eivät ole taikakeino, jolla koiraroduista saataisiin jalostettuun terveempiä. Parhaimmassa tapauksessa voisimme tulevaisuudessa yhdellä DNA-testillä tutkia suuren osan koirien perimässä olevista vioista ja sairauksista, eikä kliinisiä tutkimuksia enää tarvittaisi. Koiria ei kuitenkaan voida poistaa jalostuskäytöstä yhden testin perusteella, sillä samalla poistetaan kannasta kaikki muukin sen koiran kantama perinnöllinen monimuotoisuus. Lue samalta sivulta myös muita kirjoittajan blogitekstejä!

  • Vain monimuotoinen koirarotu selviää

    Mäki Katariina, MMT, jalostusargonomi. Helppotajuinen artikkeli koirien jalostuksesta suomeksi. Mitä tarkoittaa tehollinen populaatio, monimuotoisuus ja miten koirarodut voidaan säilyttää mahdollisimman terveinä ja elinvoimaisina. katariinamaki.com-osoitteesta löytyy myös monia muita mielenkiintoisia kirjoituksia.

  • Käytännön toimintaa rodun elinvoimaisuuden eteen

    Mäki Katariina, MMT, jalostusargonomi. Pilottiprojekti tuo rotaatiojalostuksen koiranjalostukseen, artikkeli jackrussellinterriereiden rotaatiojalostusprojektista. Jackrussellinterrieri on hyvin mielenkiintoinen rotu, sillä sitä ei oltu pitkään aikaan rekisteröity rodun alkuperämaassa Iso-Britanniassa ja FCI:ssäkin sitä alettiin rekisteröimään vasta vuonna 2001. Rotua on rekisteröity pidempään (70-luvulta) Australiassa ja populaatio on kasvanut valtavasti lyhyessä ajassa, kuitenkin niin, että suuri osa kannasta perustuu australialaisiin näyttelylinjoihin. Rodun kotimaassa rekisteri oli avoin vuoteen 2016 asti, mutta aussilinjaiset näyttelykoirat ovat Suomessakin selvä enemmistö.

  • Rekikoirat

  • Sleddog Ethics: Responsible Sleddog Breeding, Training and Ownership

    Jeffrey Bragg, englanninkielinen. Kaikille (reki)koiraharrastajille sopiva kirjoitus eettisestä koiranpidosta, jalostuksesta ja treenaamisesta. Koirat eivät ole meille välineitä ja niitä tulisi aina ensisijaisesti kohdella sillä arvokkuudella, joka eläville, tunteville olennoille kuuluukin.

  • Muistoja Monadnock-kennelistä

    Janis Church Stadler, Of The Midnight Sun kennel (suomennos). Janis Church Stadler on kasvattanut jo 60-luvulta siperianhuskyja Midnight Sun kennelissään. Hän on tuntenut Monadnock-kennelin kasvattajan Lorna Demidoffin ja tässä on hänen mielenkiintoisia muistiinpanojaan noilta ajoilta. Jutussa kerrotaan mm. tuon ajan koiranäyttelyistä ja niihin valmistautumisesta.